Hergeir frá Þjótanda

Hergeir frá Þjótanda

Sommaren 2004 var jag och min far på Island för att njuta av ett fantastiskt lands kultur och natur. Dessutom letade vi sto för att kunna starta vår avel på. Vi hade innan resan bestämt några kriterier, sto, fyrgångare, bra lynne, bedömd, utan olater och arbetsvillig. Det var några av alla de saker som jag önskade i vår nästa stjärna

Vi hade bestämt att åka till Einar och Svana på gården Halakoti. Där hade de tre fina ston till salu och dessutom hade jag ridit för Einar innan som elev och han visste vad jag gick för och jag vad han gick för. Både jag och pappa red och vi tyckte mycket om ett sto vid namn Tvistjarna, hon var väldigt komplett men lite väl nervig för min smak. Vi grubblade lite och stod i deras runda stall. Jag hängde mot ett av gallrena på en utav boxarna som var tom. Trode jag i alla fall :)
Plötsligt blir jag överraskad av en mule som luktar igenom mitt hår, artigt men nyfiken.... vände mig om och såg en väldigt vacker häst med MYCKET man. Ååååå vad han var fin. Einar såg nog snabbt mina ögon som tindrade för direkt sa han
"den måste du prova, han har allt du önskar och lite till!
Skulle ju ha ett sto men Einar propsade på att jag skulle prova honom. Han ville visa hur en femgångs häst kunde vara. Att de kunde ha bra grundgångarter och att de kunde vara smidiga.

Så upp i sadeln på denna häst som visade sig vara hingst, sex år gammal och obedömd. Han hade dessutom vilat ett par veckor då Einar hade trillat av en annan häst och brutit revbenen. (därför var han ej visad)
Ååååååå vad jag njöt. Att rida Hergeir första gången var som att köra en väldigt fin bil. Lättväxlad och lyxig !!!
Han dansade fram, jag och Svana red genom en sto hage med massor av föl. Hergeir brummade lite lätt men töltade snällt vidare. Inte det minsta brötig eller hingstig. Pappa red honom också med lätthet. Han tyckte dock att traven var väldigt stor och skumpig :) I LIKE !!!

Vi åkte vidare och tittade på fler ston men valde ändå att åka tillbaks till Einar och prova igen... bara känna lite till...
Väl hemma i Sverige tjatade jag i MÄNGDER på min far och efter några tappra försök kom jag och Einar överrens. Hergeir var min !!!

2004 november och årets kallaste dag kom så min vackra kille till Sverige. Stört kol klev han rätt in i transporten och in i våra hjärtan.

Hergeir visades senare av Reynir Adelsteinsson i Tyskland och blev första klass. Han red honom på SM i Wången där han slutade sexa i A-finalen med bla 9 för pass.

Han har många fina vinster i femgång och T2. Han har gett mig många fina minnen och vi skapar fortfarande fler. Han är hästen jag aldrig någonmsin kommer att kunna äga igen. Han är den där individen som man bara får en gång i livet !!!

Hergei har ett härta av guld. Han är genom snäll och har et KANON lynne. Han är otroligt arbetsvillig och lyhörd. Hergeir är en komplett individ med fem bra gångarter, fin färg, mycket man, super lynne, bra stam och han ger väldigt fina föl.

Jag är galet stolt över hans fina avkommor som har kommit upp i ålder nu så att de börjar synas på tävlingsbanorna. De erövrar många fina placeringar med sina ägare och de gör dem lyckliga.
Hergeirs avkommor syns. De är långbenta, korta i kroppen, har mycket man, lätt för sina gångarter och framför allt har de fått sin fars fina lynne.

Hergeir har i dag två bedömda avkommor
Terna från Alaforsgård tot 7.71
Perla frá Grænhólum tot 8.03

Kveikur från Òs-visades som två åring på en visning där han tog hem allt ihop. Han vann och blev visningens mest lovande unghäst 2011

Jag hoppas att det kommer fler som vågar visa sina...

Han har 41 avkommor
 

Hergeir frá Þjótanda IS1997187684

F Kolskeggur frá  Kjarnholtum I
M Herdís frà Saúðárkróki
 
Ägare Louises Rosengren

Hergeir är stallets stolthet!
Vacker, kraftfull, färgrann, genomsnäll och framför allt en av Sverigest bästa skäckar!

Hergeir bedömdes 2006 och visades fram av Reynir Adalsteinsson som också tävlade honom framgångsrikt med fina resultat på SM där han var i Afinal i F1.

 

Hergeir visades med  8.19 för ridegenskaperna, med bla 8,5 för tölt, galopp, spirit.